Mike´s Mentala Gym

Tänk Om! Du är kapabel att bli en bättre version av dig själv

Att lyckas

är självklart en subjektiv bedömning utifrån vad man ska göra. Det som är intressant med att lyckas är att begreppet mål ska in. Och då begreppet mål är med så kommer andra begrepp som resultat, prestation och process.

Mål

Livet blir lite lättare om vi har mål att ta sikte på och enligt givna regler så ska man kunna mäta av det så att man vet att man är på rätt väg. Det är lätt att ha ett mål men att komma igång att ta sig dit kan vara lite mer klurigt. Det vanligast man gör idag är att mäta resultat men det kanske inte år det bästa, för hur fungerar du bäst och hur kan maximera din insats för att få bästa möjliga effekt att nå målet?

Resultatmål

Som sagt, resultatmål är det vanligaste och som många går efter. Men det kan vara klurigt att ha resultatmål just för att du inte styr över alla parametrarar som påverka din resa. Idrottare så har du motståndare som träna för att slå dig, är det karriär så finns det andra som kämpar om samma plats. Jag säger nu inte att det är fel för många trivs med resultatmål och klara av det. Men låt oss kika på ett annat mål som heter…..

Prestationsmål

Vad är det vi mäter här? Jo här har vi riktat in oss på prestation. Om vi tar en en som vill gå ned i vikt som exempel för att få det tydligt. Personen i fråga kanske har satt upp målen att gå ned 15 kg, tappa 12 cm i omkrets i midjan och att det klart om 10 månader. Det är tydligt och klart och personen kanske börjar gå på gym. Här finns det nu faktorer som kan spela in, ta sig till gymmet, dåligt väder, eller andra ursäkter som man kan ha, dvs vad hjärnan säger. I prestationsmålet så kan man ha ovan siffermål, men istället för att stirra sig blind på siffrorna så mäter man prestationerna. Det kan var att man känner sig nöjd att man kommer iväg till gymmet, eller en annan prestation är att du har gjort vad du ska göra per maskin på gymmet. Det finns många prestationer i flödet att åka iväg, träna och komma hem. Det här gör att man känner sig nöjd för varje sak man göra och känner man sig nöjs så skapar det positiva känslor vilket man gillar och vill ha med av. Slutligen så kan man pröva att ha….

Processmål

vilket innebär att man är helt fokuserad på dom små bitarna som man gör. I vårt case här så ingår då att man lär sig mer om träning, hur kroppen fungerar, hur man ska använda maskinerna, vilket attityd jag kan träna på, vad behöver jag för inre saker för att skapa motivation och vilka yttre saker behövs för motivation. Detta gör att hjärnan upplever att vi tar oss framåt och hjärnan blir stimulerad av att lära sig saker och förstå saker vilket då belönas med dopaminduschar, vilket vi upplever som kickar. Tänk efter, när du har gjort något riktigt bra, hur känner du dig då? Det är vad jag kallar dopamindusch

Vad du som läser detta landar i för modell kan bara du känna efter. Jag själv föredrar processmål, dvs byggstenar som utifrån ett övergripande mål ska lösas. Det gör att jag hela tiden känner att jag är på, får känna mig nöjd, blir belönad och mår bra. Pröva dig fram så får du se vad som passar just dig

  Att lyckas

  Ett svar på ”Att lyckas

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Rulla till toppen