Mike´s Mentala Gym

Tänk Om! Du är kapabel att bli en bättre version av dig själv

Tanken styr…

mer än vad du anar, dock kan du styra tanken för att skapa bättre resultat.

Missen som gjorde sporten tråkigare.

Fick en förfrågan om att hjälpa en person som spelade bowling där det primära problemet var att spärra kägla 10. Kägla 10 står längst till höger i banan och har även rännan som kan störa lite. Det inte är bra om klotet hamnar i rännan. Den här typen av problem har de flesta bowlare och är mer eller mindre störande.

Bakgrund till problemet.

Bowlare är i sin sport helt ansvarig för sitt slag och resultat. Det gör att under fyra serier så levereras mellan 50-80 slag som alltid analyseras av spelaren, både medvetet och omedvetet. Konkret så innebär det att bowlaren är ensam i sina tankar både i framgång och motgång. Hur tanken fungerar kan du läsa här, då vi tittar på lösningen i detta inlägg. Men det är viktigt att vi förstår att tanken har mer makt över ditt agerande än vad du vågar ana.

Lösningen

Efter att ha tittat på spelaren hur spelaren agerade när kägla 10 blev kvar och då tittade jag dels på kroppsspråket och hur spelaren spärrade käglan. Allt bottnar i Tanke, känsla, handling och är såg jag att det var dags att ändra tanken, för vad händer då med känslan och själva handlingen.
Vi tog ett break, pratade igenom situationen och så valde vi att flytta spärrspelet 5 ribbor till vänster av ursprungligt ställe för spärr.
Nästa uppgift för spelaren var att berätta för mig vilken ribba bowlingklotet rullade över. Även en rörelse som att hälsa med sin högerhand. Denna hälsning var att låta armen efter släppet passera huvudet och där fick spelaren se att högerhanden hade sin hälsningsposition.

Det nya resultatet.

Det jag gjorde i ovan stycket kan verka konstigt och knepigt. Det som är intressant var att det gamla invanda beteendet för spelaren, som också byggde på tanke, känsla, handling som det var i dåtid. Se klotet passera ribban och redan här ställde hjärnan i sig på om det skulle går bra eller inte. Detta beroende på de erfarenheter som spelaren hade och som hämtas från sitt undermedvetna. Vid miss så ges det signaler som påverkar kroppen. Det spär på tanken att man inte är bra på att spärra käglan och den onda cirkeln är i gång.

I det nya så fick spelaren tala om för mig vilken ribba som träffades, nytt fokus och mer medveten om vilken ribba.
Vi lade in hälsningsfrasen, vilket gjorde att fokus fick fullföljas efter att spelaren hade koll på ribban.
Samt att vi hade lagt om stället där spelaren skulle spela.

Dessa tre saker gjorde att spelaren fick en möjlighet skapa nya tankemönster i det undermedvetna. Fokus inte låg i första hand på resultatet, utan på andra saker. Att använda talet tre har en stor effekt på hjärnan när det gäller förändringsarbete.

Den nya verkligheten för spelaren.

Efter lite uppföljning så visade det sig att spelaren förbättrade sitt spärrspel med 70% efter vår träff och givetvis ett eget tränande.
En annan intressant aspekt var att spelaren tänkte helt annorlunda, dvs fokus var inte längre på kägla 10. Fokus låg på vart träffade bollen och hälsningsfrasen.
Genom att lura hjärnan att fokusera på helt andra saker så blev resultatet av en miss inte lika stor i sin påverkan av övrig handling i situationen. Spelaren kunde vid en miss konstatera att missen berodde på att bollen inte träffade på rätt ribba, och då blev förklaringen neutral och inte en personlig förlust och fokus låg då att träffa rätt ribba nästa gång.

Slutsats.

Knäcker du koden, tanke, känsla, handling så finns det hjälp att hantera saker och skapa ett bättre resultat, oavsett område.
Så vad vill du ändra i din vardag eller förbättra för att få utveckling utan negativa tankar som drar ned din glädje i vad du gör?

Normalt
Vilken väg

    Tanken styr…

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Rulla till toppen