Mike´s Mentala Gym

Tänk Om! Du är kapabel att bli en bättre version av dig själv

Mål och att sätta mål

Mål

mål är lika komplext som det kan tyckas vara enkelt. Ta som exempel nyårslöftet, hur många lyckas genomför det? Det är trots allt en form av mål. Tänkte gå igenom några saker som är värda att jobba igenom för att lyckas med det du vill.

Vad är mål?

Svaret kan egentligen bara du svara på, dvs vilka mål du har och varför. Men lite hur man kan se på mål så kan det bl a vara:
Mål är drömmar med ben, de går någonstans. Vid varje beslut som du tar så påverkar det din dag, men har du någon plan vart du är på väg? Känner du rädsla för att nå ditt mål eller göra något nytt, varför inte använda detta som energi för att få en bättre framtid. Det som är viktigt när man ska någonstans är att man ser tiden som en resurs så har du koll på din tid? Livet kan levas utifrån vart du vill eller att andra styr dig, vilket är viktigast för dig? Om du nu känner att du inte är på rätt ställe, så kan vi sätta mål och ta oss till det som är bättre.
En viktig insikt är att om du inte har mål som sikte så blir det lätt att man tänker på vad som är fel, dvs en massa problem flyter upp. Men har du en riktning mot vart du ska, så blir fokus mot riktningen och inte problemen.

Resa eller destinationen

Det är viktigt att skilja på typen av mål. En del är vad du vill uppnå, dvs det resultat du vill skapa. Det är viktigt och tydligt. Men sedan tillkommer något som är minst lika viktigt. Resan till målet. Dvs hur kommer du dit? Vad finns det då för verktyg att ta hjälp så det underlättar för oss i vårt arbete? Det finns några bra regler att följa.

Regler att följa vid målsättningen.
  • Mål ska vara positiva och ge energi. Detta gäller bara det som togs upp ovan, vårt resultatmål. Dit vi ska nå.
  • Som du säkert har hört många gånger så ska det vara tydligt dit du ska. Det är mycket viktigt  och gör dom så specifika som möjligt. Annars blir det en krokig resa att ta och risken är att du missar ditt mål. Är det abstrakta mål så måste du hitta bevis som ger dig feedback att du är på rätt väg. Värt att notera om du har långsiktiga mål som ligger långt fram i tiden så är riktningen en viktig parameter att mäta och ha koll på.
  • En viktig injektion i din resa är att få energi. Det skapar du genom att få bevis och feedback på vad du åstadkommer under din resa. Så vilka avcheckningspunkter ska du ha för att veta att du är på rätt väg när det gäller resultatmålet. När det gäller resan som du gör så vilken feedback ska du få in så du känner att du är på vägen, för att få go energi och vara glad i din resa. Klura lite på hur du ska mäta om det är i relationen till dig själv eller jämföra mot andra.
  • Resurser behövs alltid oavsett vad du gör, men i synnerhet när vi ska mot framtiden. Jag listar några saker här som ger dig en vägledning att identifiera. Det kan vara: Objekt av olika slag, människor, tid, förebilder, personliga egenskaper, nätverk av personer och mycket annat. Genom att agera klokt med resurser så kan du skapa vad man kallar för hävstångseffekt. Du får med andra ord mycket effekt utifrån en mindre ansträngning. Det kan göra att du slutar göra saker men även att du börjar göra nya saker. Så, vilka resurser har du redan ? och vilka behöver du utveckla?
  • En viktig regel är att du är proaktiv Det gäller för resan, inte resultatet då resultatet kommer via resan.
  • Din omgivning är viktig och måste finnas med. Vi kan kalla den för Ekologin. Ekologin kan vi översätta att det är vårt system vi lever i ur ett större perspektiv. Det här gäller både din resa och från ditt mål. Frågor som är aktuella att ställa sig är: Påverkar detta andra människor i min omgivning?,  Vad blir kostnaden i tid, pengar och möjlighet?, Vad lämnar du bakom dig som idag är viktigt under dom omständigheterna som råder nu?
  • Den sista punkten att ta upp men nog så viktig är att en handlingsplan måste till. Det är inget nytt att målen delas upp i mindre mål och att det blir din karta för din resa.

Det här är början till en resa för dig och i nästa inlägg kommer jag att blogga om parametrar som är viktiga att ha med sig för att skapa kraft och energi för dig. Där kommer jag att gå igenom värderingar då  detta kommer att vara motorn och ge dig fokus framåt i stället för fokus på problemen.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.

 

Mål och att sätta mål

2 svar på ”Mål och att sätta mål

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen