Mike´s Mentala Gym

Tänk Om! Du är kapabel att bli en bättre version av dig själv

Att sätta mål, är lätt att säga

men det kan det vara klurigt att sätta mål, men i synnerhet göra jobbet för att nå målet då ursäkterna för att göra jobbet är många och starka. Här ska vi kika lite på några verktyg som kan underlätta för dig.
Det som är viktigt när man sätter mål är att ha dom på rätt nivå, vissa är vana att jobba med det, andra inte. Men dags då att träna på att sätta sin rätta nivå av mål. Är du ovan, sätt då lite lägre mål och nå dom. Just för att känna känslan att lyckas. Sedan går det att öka på nivån av dina mål. Det som är viktigt är inställning och attityd som måste finnas. Annars kommer man inte att nå det man vill.

Varför vill

du nå ditt mål? Du kommer att lära dig att det krävs tid, insatser, energi för att ta dig dit du vill. Jämför med en elitidrottare? Idrottaren har sitt mål, lägger tid etc för att nå det och försakar andra saker. Anledningen är att fokuset ligger på målet, vad man vill åstadkomma. Det blir störningsfaktorerna i hjärnan som lätt vill distrahera dig, mindre.

Vilka utmaningar triggar dig

dvs ger dig energi att fokusera på på vart du ska eller nästa steg? Leta i ditt arkiv i hjärna vad som triggar dig. Det fundamentalt viktigt då det är det som skapar energi och fokus för dina steg mot målet. Du ska känna suget för att nå målet och det ska kännas lätt.

Energin är viktig

och hur skapar du den? Förutom som jag skrev ovan om triggers så titta på din omgivning. Finns det någon som du känner som har en hobby, jobb eller annan aktivitet som dom brinner för? Ta en fika med dom och låt dom prata om det dom brinner för. Kolla hur dom pratar, kroppspråk, energin i luften etc. Där har du en nyckel att jobba på. Det innebär att du gräver lite djupare i det som som ger dig energi. Då kommer det att synas även på dig att du brinner för dina eller ditt mål.

Bryt ned

målen till delmål eller andra aktiviteter som du kan stämma av att du är på rätt väg. Anledningen är att du får en go känsla när du får feedback på att du är på rätt väg. Det adderas till all annan go känsla som du har skapat under ovanstående rubriker. Detta är bra energi som håller dig fokuserad och skyddar dig mot distraktioner i vardagen. Samtidigt har du skapat en struktur som du kan följa.

Våga träna på

att välja olika nivåer. Dels för mer utmanande men även lätta mål för att känna kontrasten att ett för lågt satt mål, blir tråkigt att nå. Du vill alltid sträva för nästa steg så högre ambition kommer att ge dig högre tillfredsställelse.

Det finns fallgropar och en

är att du sätter för luddiga mål. Alla mål ska vara mätbara. Är ett mål inte mätbart så måste man gräva djupare för att kunna mäta eller omformulera målet så det blir mätbart. Vad händer dom du sätter målet “Jag ska bli bättre på…..” eller “Jag ska byta jobb” Inget av dessa två exempel går att mäta och att inte kunna mäta blir inget bra resultat. Det ska vara tydligt och mätbart. Luddiga mål ger inte heller så mycket bra och go energi.

Ett bra tips är att använda SMART som en guide när du sätter mål.

Det ger dig lite struktur och med lite övning så sitter den där. Den fungerar så här.
Specifikt tydligt och konkret och som även ger svar på vad, varför och hur. Detta är en bra start. Mätbart som ger dig svar på att du har nått målet. Men det kan vara viktiga mätbara delaktiviteter längs resan som visar att du är på rätt väg.
Accepterat där du känner varför du vill göra detta och vilken belöning det blir när du är framme. Realistiskt då det måste ge dig den tydliga bilder att du kan fixa det här. Viktigt här att du även läser av och ger dig feedback när du når delmålen. Tydligt och bra. Tidsatt, inte förglömma. Du vill ditt mål inom Realistiskt tid. Sätter du en tidsram så blir också det mål mycket viktigare för dig att nå ditt mål.

När  jag sätter upp mina mål så skriver jag den dom, gör en tidsplan och använder alltid jag form i det jag ska uppnå.  Det var klurigt i början, men träning och korrigeringar har gjort att jag har blivit bättre.

Våga pröva

Planera mål
SMART

Fel: Kontaktformulär hittades inte.

Att sätta mål, är lätt att säga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen