Mike´s Mentala Gym

Tänk Om! Du är kapabel att bli en bättre version av dig själv

Tolkning

Har du tänkt på att ditt liv bygger hela tiden på tolkningar av uppkomna situationer. Det innefattar att din hjärna, även min hjärna går på rutin i att tolka situationer som uppkommer. Här ska du vara lite på din vakt, för är du säker på att du tolkar situationen korrekt?

Generalisering

Din hjärna generaliserar och söker samband som kan kopplas till situationen eller händelsen, även kallad tolkning. Det som händer är att hjärnan går till ditt undermedvetna för att hitta saker som påminner om liknande situationer och sedan ta det som sanning. En sanning som just bara är din även fast din sanning kanske inte är den verkliga sanningen och blir just din tolkning av händelsen.

Fakta

Säkerställ att du har alla fakta som är möjligt för att ta ett så korrekt beslut som möjligt. Saknar du bitar av fakta så träna då på att hämta in det så att du blir säker på att din sanning blir så nära verkligheten som möjligt. Ett exempel är att någon slår igen en dörr hårt. Du reagerar och vad blir det för handling hos dig? Fundera lite på det.
Redan här får du en försmak hur vår hjärna fungerar med automatik och förenklar. Om du i stället hade haft is i magen (kontroll på tankar och känslor) och frågat den som slog igen dörren, varför slog du igen dörren så hårt? Då får du fakta från personen och kanske är svaret “fick just redan på att min bäste vän har omkommit i en olycka”. Stämmer då din spontana reaktion och agerande då mot när du fick.

Känslan/känslor

Vart kommer då våra känslor ifrån som utlöser vårt beteende? Det kommer från alla dina erfarenheter, minnen, kopplingar till andra händelser, associationer och missuppfattningar. Snacka om mental cocktail! Lägger du på att du kanske är stressad, är på dåligt humör så blir tolkningarna av situationer mer värre.

Lösningen

för att kunna hantera onödiga konflikter och missförstånd är att förstå och knäcka den här koden:
Du märker vad andra gör
Du “tolkar” varför dom gör det och reagerar på det som kommer upp från ditt undermedvetna.

När du förstår att du märker och tolkar varför så kan du lägga på dessa träningselement
– Säger kroppsspråket något som visar att du kanske inte ska tolka för snabbt?
– Hur är rösten hos den andra personen, är den upprörd, når du fram då? kanske fokusera på annat för att personen ska bli lugnare
– Våga fråga och säg, berätta, så jag förstår din reaktion och vad kan jag bidra då för dig

Det här innebär krasst att sluta gissa varför folk beter eller har ett visst beteende, du är ingen tankeläsare och du försätter dig i en dålig situation.

Reagera på vad som händer och ta greppet att förstå genom saklighet i stället för en egen tolkning.
Jag har tränat på detta under många år och det som jag inser är att när jag har tagit kommandot över hjärnan och inte dragit iväg i en mental cocktail så har jag efteråt insett att i 99% av alla situationer så hade mina tolkningar över varför tillsammans med mitt undermedvetna varit helt felaktiga. Det har besparat mig många onödiga konflikter men även en förståelse varför jag ofta hamnade i onödiga konflikter tidigare och då på rena skitsaker.

Träna på och lycka till

Energi

    Tolkning

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Rulla till toppen