Mike´s Mentala Gym

Tänk Om! Du är kapabel att bli en bättre version av dig själv

Att sätta sig själv i centrum (II)

är en bra start att fortsätta sin egen utbildning i att sätta sig själv i centrum. I första delen så berördes begreppet jag vill och lite om missuppfostran. I detta inlägg tänker jag beröra lite hur man möter andra individer utifrån rubriken ovan.

Möten är olika former av samtal

Det finns olika möten och vissa möten väljer du själv att vara i medans andra ingår i jobbet eller från andra aktiviteter. Det som är klurigt i många möten är att andra individer, vänner, kompisar, familj gärna vill just din hjälp. Till naturen vill vi hjälpa till och i vår missuppfostran så har vi över tiden lärt oss att inte säga nej. En viktig del i att sätta sig själv i centrum eller ta plats i ens egna liv är att använda ordet nej. Man kan kanske är rädd att omgivningen tar illa upp om jag avböjer att göra det som någon vill att man ska göra. Testa denna lilla övning: Fram med papper och penna, skriv ned sista månaden eller året där du har hjälp din omgivning med olika saker, stora som små. Skriv även ned när du har bett om hjälp och när du fick hjälp, men även när du inte fick hjälp. Ta nu en kaffe och fundera på vilken din hjälp mottogs. Fundera även över om du hade avböjt att hjälpa till om vad som hade skett då? Den här övningen är till för att du får se hur mycket du hjälper din omgivning i förhållande till när du själv får hjälp. Nästa steg i denna övning är att du funderar på hur många gånger som ens omgivning får dig att göra saker som dom kunde ordna själv. Exempel kan vara att man samla in något till någon och du tar på dig det. Kanske dom hade fixat det själv bara dom hade försökt? Det finns många situationer som du kommer att komma på.

Innebär det är då att man inte ska hjälpa

Jo, visst ska man göra det, men beslutet ska komma från dig att du vill hjälpa och att du själv känner att du får tillbaka det som är värt för dig. Din tid är lika dyrbara som all tid och du har ett eget ansvar att investera din tid på rätt vis så du mår bra, har energi, tar din plats i livet och är själv i centrum och go och glad. För är  du go och glad så kommer det att smitta av sig till omgivningen. Lycka till nu med ovan övningar och träna på att säga ja eller nej med förklaring varför du säger nej.

Ja eller nej
Att säga ja eller nej

 

 

Att sätta sig själv i centrum (II)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen